Dank Mels Fok, voor meer dan 20 jaar bestuurswerk!




Aan het begin van deze maand vond onze Algemene Ledenvergadering plaats. Op zijn eigen verzoek is toen bestuurslid Mels Fok afgetreden. We hebben het dan over een Lid van Verdienste dat tientallen jaren als pure vrijwilliger klaar heeft gestaan voor Excelsior en zijn leden. Heel graag hadden de digitaal op de vergadering aanwezige leden hun dank persoonlijk aan Mels willen uitspreken – voor al datgene dat hij zo lang voor de club heeft gedaan. Waardoor het mede dankzij hem mogelijk was dat onze leden voetbalwedstrijden konden spelen, maar ook een tenue hadden, konden trainen, zich na een douche konden verkleden en na afloop wat te drinken konden nemen. Helaas maakte het Corona-virus een mooi afscheid onmogelijk.

Nu was dat sowieso nogal lastig geworden, want Mels houdt helemaal niet van al die “poespas”. “Het was nu gewoon klaar” en op een eerbetoon of een blijk van waardering zat Mels naar eigen zeggen he-le-maal niet te wachten. Toen onze voorzitter Cock van Zanten hem voorafgaand aan de vergadering polste wat voor afscheid Mels eigenlijk wilde, werd hem zeer duidelijk te verstaan gegeven dat een cadeau van de club ab-so-luut niet gewenst was. Dat was eerder ook al gebleken toen Mels het 25-jarig lidmaatschapsspeldje kreeg uitgereikt. En toen hij op 25 januari 2010, ondanks veel tegensputteren, benoemd werd tot Lid van Verdienste (zie foto).

Het was ook zeker niet de waardering die hem dreef, toen Mels zo’n 35 jaar geleden via zijn voetballende zoons de eerste klussen voor Excelsior ging doen. Samen met Joop van Son leidde hij al snel een jeugdteam en begon hij allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Zeker de toernooien die de club toen nog zelf organiseerde, schonken hem veel plezier. Zijn betrokkenheid leidde er uiteindelijk toe dat hij als jeugdvoorzitter deel ging uitmaken van het  “hoofdbestuur” in het stadion. Omdat Mels zo dichtbij woont werd hij ook al gauw opgetrommeld als er iets moest gebeuren op het complex. Dit was in een tijd dat Woudestein door de weeks gesloten was en er geen betaalde krachten zorgden dat alles soepel verliep. Zijn werkzaamheden bij een schildersbedrijf zorgden ervoor dat hij zich intensief ging bezig houden met de accommodatie. Zo leidde hij aan het begin van de eeuw de uitbreiding met de toen zeer moderne kleedkamers 1 en 2, de bestuurskamer en het washok. En ook bij de vernieuwing van de huidige kantine speelde Mels een belangrijke rol. Zijn vervroegd pensioen had hem alle mogelijkheden gegeven om de club verder te dienen, zodat hij bijna dagelijks, ook in het weekend, op de club te vinden was. Als onbezoldigd bestuurslid deed hij van alles, zoals ook de commerciële zaken en de contacten met leveranciers, maar zijn passie lag bij de accommodatie. Vaak schilderde hij zelf mee. In de afgelopen periode had hij naast de accommodatie ook nog de kantine onder zijn hoede.

De laatste jaren bracht ook zijn rol als grootvader hem steeds meer plezier. Na het overlijden van zijn geliefde Inge vond hij het steeds lastiger om ook de problemen bij de club er nog eens bij te krijgen, zeker toen daar de corona-ellende bijkwam. Eigenlijk had hij lang genoeg klaar gestaan voor de club, en besloot hij afgelopen jaar zijn bestuursverantwoordelijkheid neer te leggen. Excelsior is daarbij zeker nog niet uit zijn hart. Mels heeft zich bereid verklaard om ook in de komende jaren nog actief te zijn bij de ontvangst van de steeds groter wordende delegaties van andere clubs. Dus zo gauw het Coronavirus achter de rug is, zullen we Mels weer regelmatig kunnen aantreffen op zijn geliefde Woudestein.

We zijn als Excelsior heel veel dank verschuldigd aan Mels Fok, voor die ontelbare zaken en zaakjes die hij in al die jaren voor de club heeft afgehandeld. Tijdens de Algemene Ledenvergadering meldde  de voormalige voorzitter en directeur van de SBV Excelsior Simon Kelder, dat hij het erg jammer vond dat hij Mels niet de waardering kon geven die hij verdient voor zijn vrijwilligerswerk voor de betaaldvoetbaltak. Dit illustreert het belang en de veelzijdigheid van zijn inbreng en ook de waardering die dit overal kreeg. Als club mogen we trots zijn op een Lid van Verdienste als Mels Fok, en we hopen we dat hij nog lang op zijn  Woudestein kan blijven genieten!

Meldingen
Agenda
Jun
01
Start 2-daags Pinkstertoernooi Orange Veins Cup Rotterdam Onder 11
Jun
07
Bovenbouw-toernooi om de "Ster Van Kralingen"
Jun
08
Toernooi Excelsior Supportersvereniging
Jun
13
Finales 7x7 competities
Jun
15
Familiedag, finales World Cup en Champions League