Algemene Leden Vergadering: nieuwe bestuurskandidaten; ouders van jeugdleden stemmen over de statuten!




De Algemene Ledenvergadering van de Sportclub Excelsior werd gehouden op maandag 6 november 2023 in de kantine van onze vereniging. Behalve de statuten zijn ook bestuursverkiezingen gehouden: er zijn twee nieuwe kandidaten gekozen! Verder wordt er voortaan van uitgegaan dat het stemrecht van jeugdleden kan worden uitgeoefend door hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers.

Hier treft u de op 31 oktober aangepaste Agenda ALV 2023b aan. De nieuwe bestuurskandidaten en een ingebracht agendapunt over voetbalschoenen in de kantine zijn toegevoegd en de bijdrage over de ontwikkelingen bij Excelsior Rotterdam zijn wegens de afwezigheid van Bob de Lange vervallen.

De Algemene Ledenvergadering is toegankelijk voor leden, hun ouders en voor donateurs van Sportclub Excelsior. Stemgerechtigd zijn alle leden. Voor de leden die de leeftijd van 18 jaar nog niet hadden bereikt op 1 juli 2023 geldt dat hun ouders/wettelijke vertegenwoordigers de aan het jeugdlidmaatschap verbonden stem kunnen uitbrengen. De huidige statuten sluiten stemrecht voor jeugdleden uit, dat is in strijd met dwingens recht dat alle leden een stem moeten hebben. Daarom  vervalt het stemrecht van minderjarigen op grond van het Burgerlijk Wetboek aan hun wettelijk vertegenwoordigers. In het concept voor de nieuwe statuten wordt dit expliciet opgenomen. Trainers die willen komen kunnen hun spelers bij een ander team laten meetrainen of zo nodig de trainingen afgelasten.

Deze ledenvergadering is van groot belang voor onze vereniging omdat een modernisering van de statuten op de agenda staat. Zie link: Bestuursconcept Statuten Sportclub Excelsior 2023. Voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op een wettelijke aanpassing van de aansprakelijkheid van bestuurders, de expliciete uitoefening van het stemrecht van de jeugdleden door hun ouders/vertegenwoordigers, en een aantal andere vooral redactionele aanpassingen. Over de mogelijke toevoeging van een maximum aan het aantal bestuurstermijnen bestond geen eenduidig bestuursstandpunt. De ALV koos voor optie 2 van de door het bestuur voorgestelde varianten. Dat betekent dat bestuursleden die in functie gekozen worden niet langer danb twee termijnen die functie mogen bekleden. Ter informatie staan in de volgende link bestuurstermijnen 2 varianten met voor- en nadelen uitgewerkt.

Voor het direct wijzigen van onze statuten is het nodig dat twee-derde van het aantal leden op de agenda aanwezig is. Omdat minder dan twee-derde van het aantal leden aanwezig was, is een nieuwe vergadering uitgeschreven binnen vier weken na de algemene ledenvergadering. Op deze tweede vergadering, die gepland staat voor 27 november 2023, staat opnieuw de statutenwijziging op de agenda en kan vaststelling daarvan plaatsvinden zonder dat tweederde van het aantal leden aanwezig is. Wel kan de statutenwijziging slechts doorgang vinden als het voorstel door tweederde van de stemmen van de aanwezige leden wordt ondersteund. Overigens kon ieder aanwezig lid ook de stem uitbrengen van maximaal twee andere leden die hem of haar daartoe schriftelijk hebben gemachtigd. Zie voor een voorbeeld tot stemmen per volmacht de link: Volmacht ALV

De notulen van de vergadering van afgelopen januari zijn te vinden onder de volgende link: concept-Verslag ALV 2023a met foto’s. Het Verslag van de secretaris 2022 2023 is hier te vinden. De jaarstukken worden op de vergadering door de penningmeester uitgedeeld. Verder kwam ook de BESTUURSVISIE 2023 aan de orde. Hieraan is de afgelopen maanden in samenspraak met de leden hard gewerkt, en het is nu tijd om tot vaststelling over te gaan.

Verder heeft Pieter van Stijn na drie jaar zijn eerste termijn volgemaakt als penningmeester en is hij herbenoemd. Daarnaast legde Bas Endlich, na twee jaar zijn bestuursverantwoordelijkheid neer vanwege drukke werkzaamheden elders. De door het bestuur voorgestelde kandidaat, Caren Heijne, is benoemd als nieuw bestuurslid. Zij is ouder van jeugdlid Dean Bouamar en langs deze weg al meer dan tien jaar betrokken bij de club. Binnen de statutaire termijn van vijf dagen die hiervoor staat, hadden zich nog twee kandidaten als bestuurslid aangemeld. De eerste, Patrick Pols is eveneens als bestuurslid benoemd. Hij assisteert al een aantal jaren bij diverse elftallen waar zijn zoon Andy in speelt. Momenteel is dat de Jo14-1. De tweede, Djan Sipahi, heeft zich teruggetrokken als bestuurskandidaat voorafgaand aan de vergadering. Hij is dit jaar begonnen als coördinator van de onderbouw. Zijn zoons Sirat en Sahil spelen ook al sinds de World Cup bij Excelsior, al hebben ze vorig seizoen met hun vader een uitstapje naar 16-hoven gemaakt.

Het bestuur ziet er nu als volgt uit:

Joris de Caluwé (voorzitter),

Jacko van Ast (secretaris),

Pieter van Stijn (penningmeester),

Patrick de Bruijne (lid),

Caren Heijne (lid),

Patrick Pols (lid).

Meldingen
Agenda
Jun
01
Start 2-daags Pinkstertoernooi Orange Veins Cup Rotterdam Onder 11
Jun
07
Bovenbouw-toernooi om de "Ster Van Kralingen"
Jun
08
Toernooi Excelsior Supportersvereniging
Jun
13
Finales 7x7 competities
Jun
15
Familiedag, finales World Cup en Champions League